V dnešní době jsou téměř všechny společnosti nuceny obchodovat s klienty nebo dodavateli z jiné země. V dnešní globální době tento údaj příliš nepřekvapuje. V jiné zemi bývají totiž často k dispozici lepší, levnější nebo jednoduše vhodnější služby.

Jakmile zorganizujete dopravu a vyřešíte případné problémy s DPH, máte v rukou mezinárodní fakturu, kterou je nutné proplatit. V tu chvíli začnete přemýšlet, jaký způsob platby zvolit, aby byl bezpečný, levný a rychlý.

Platby mezinárodních faktur mohou být složité, obzvláště pokud potřebujete poslat peníze do mimoevropských zemí. Může to být drahé a transakce v některých případech trvá delší dobu. Nakonec vás mohou nepříjemně překvapit nevýhodné směnné kurzy nebo vysoké poplatky společností zabývajících se převodem peněz. Nezapomeňte proto předem provést malý průzkum, a tím předejít případným zbytečným nákladům.

Co by měla obsahovat mezinárodní faktura?

Po obdržení faktury prověřte, zda obsahuje všechny informace, které jsou ve vaší zemi požadovány. Tím zajistíte, že později nebudete mít problémy s finančními institucemi nebo daňovou kontrolou.

K provedení platby budete potřebovat údaje o společnosti dodavatele a informace o jeho bance (nebo zprostředkující bance). K provedení transakce budete potřebovat IBAN (mezinárodní číslo bankovního účtu) a BIC (identifikační kód banky) dodavatele nebo jeho e-mailovou adresu (pokud má svůj účet na PayPalu).

Můžete také požádat svého dodavatele, aby vytvořil fakturu ve 2 měnách, ve své vlastní a ve vaší měně (případně můžete určit společnou měnu, např. dolary nebo eura). Nejen, že budete moci porovnat konečné kurzy v obou měnách, možná se vám bude zdát jednodušší provádět platbu ve vlastní měně, čímž se vyhnete nejistým směnným kurzům.

Levné a bezpečné způsoby proplácení mezinárodních faktur

Když máte před sebou konečnou fakturu, máte více možností, jak dodavateli poslat peníze.

Existuje více hledisek, které se vyplatí vzít v úvahu: Země, do které posíláte peníze, možnosti vašeho dodavatele (zda má bankovní účet / PayPal), fakturovaná částka, čas, kdy příjemce chce mít peníze na účtu, měna, poplatky a jak moc je pravděpodobné, že budete nuceni požadovat vrácení peněz …

Přestože je nutné vzít v úvahu mnoho věcí, nemusíte se ničeho bát. Vybrali jsme pro vás pět nejlepších způsobů platby, které vám usnadní rozhodování:

1. Převod peněz přímo na bankovní účet příjemce

Můžete se rozhodnout převést peníze ze svého bankovního účtu přímo na bankovní účet vašeho dodavatele. Nezapomeňte však předem zkontrolovat bankovní provizi a zjistit, kolik si za takovou transakci banka účtuje. Náklady se mohou pohybovat mezi několika centy až do částky 20 dolarů.

Tato možnost je proto vhodnější v případech, kdy je částka na faktuře o něco vyšší (přesahuje 800 až 1000 dolarů). Pokud potřebujete převést nižší částku, doporučujeme zvolit jinou platební metodu.

Převod z bankovního účtu může také déle trvat a dodavatelé pak budou na své peníze muset čekat. V některých případech musí peníze jít přes zprostředkující banku (někdy i více bank), což proces výrazně zpomaluje a může dojít i k určitým problémům. A jistě vás napadlo, že si každá banka za svou práci účtuje příslušné poplatky.

Tím pádem budete muset zaplatit více, než bylo domluveno s dodavatelem, případně příjemce obdrží menší částku, než jste ve skutečnosti poslali. V důsledku toho může dojít ke zbytečným nedorozuměním a váš vztah s dodavatelem se může dodatečně zkomplikovat.

2. Platba pomocí kreditní karty

Ve srovnání s předchozí možností je platba kreditní kartou vhodnější v případech, kdy částka na faktuře není tak vysoká. Jelikož vám bude banka účtovat určité procento z transakce (3–5%), vyplatí se údaje o kreditní kartě dodavateli poskytnout pokud se jedná například o částku mezi 100–200 dolary.

3. PayPal

PayPal je jednou z největších internetových platebních společností a zůstává jednou z nejpoužívanějších internetových platebních metod. Je uživatelsky přívětivý a akceptovatelný ve většině zemí, díky tomu je pro uživatele velmi lákavý. Při platbě za služby můžete použít finanční zůstatek, který již máte na svém účtu PayPal, menší faktury můžete proplatit i bez zůstatku.

PayPal je však vhodnější, pokud platíte menší částky, např. do 200 dolarů, protože s vyššími částkami se mohou poplatky výrazně zvyšovat.

PayPal však také poskytuje dobrou podporu, což se může hodit, pokud budete později požadovat vrácení peněz. Můžete se také rozhodnout pro ochranu kupujícího Paypal a v případech, kdy neobdržíte objednané zboží (pokud dodavatel nemůže poskytnout důkaz o jeho odeslání) nebo se zbožím máte problémy, vám PayPal pomůže získat peníze zpět.

4. TransferWise

TransferWise je další online platební platforma, jedná se o službu P2P, která je velmi uživatelsky přívětivá a vyniká nízkými poplatky. Vytvoření účtu je snadné a umožňuje převody peněz do většiny zemí světa (dokonce i do těch, kam se se službou PayPal nedostanete, např. Turecko).

Kromě toho budete mít před potvrzením platby k dispozici jasný a srozumitelný výpočet poplatků, proto na vás na vašem bankovním účtu nebude později čekat žádné nepříjemné překvapení.

Nicméně je nutné dát pozor na několik věcí. Zaprvé, k provedení transakce budete i v tomto případě potřebovat kreditní kartu, debetní kartu nebo bankovní převod. Není možné platit v hotovosti nebo šekem, peníze nemůžete poslat příjemci, který nemá bankovní účet. Dalším problémem může být, že TransferWise nepodporuje všechny měny a země, proto jej nemůžete použít úplně ve všech případech.

5. Western Union

Western Union již není tak běžně používanou metodou jako online platební platformy. Chybí transparentnost, co se týče poplatků a sazeb, takže předem nevíte, kolik vám bude účtováno.

Konečná cena závisí na posílané částce, místě příjemce a způsobu, jakým si peníze vyzvedne. Western Union má však i své výhody, které jiné internetové platební platformy zatím nedokážou pokrýt, a proto je stále na našem seznamu.

Western Union najdete téměř všude, a proto se hodí pro platby vzdáleným dodavatelům, ke kterým byste se jinak nedostali. Máme na mysli především některé části Asie, Afriky a Jižní Ameriky, kde by žádné jiné způsoby platby nebyly možné.

Pokud budete potřebovat pomoc při komunikací s dodavatelem, bankou nebo týmem podpory nějaké z internetových platebních platforem, neváhejte nás kontaktovat. Rádi vám zajistíme kvalitní a srozumitelný překlad dopisu nebo zprávy do více než 85 světových jazyků.

Můžeme dokonce vašim zákazníkům nebo dodavatelům zavolat v jejich místním jazyce, tímto způsobem s nimi rychleji navážete kontakt a pomůžete jim lépe pochopit, v čem je váš problém. Pro více informací nás neváhejte kontaktovat!