Hledáte zaměstnání? Víte, jak napsat dobrý a atraktivní životopis, který budete moci posílat potenciálním zaměstnavatelům?

Když vidíme inzerát na práci našich snů, nebo když se dozvíme, že společnost, kterou již delší dobu sledujeme, hledá nové talenty, musíme rychle a efektivně připravit účinnou prezentaci, ve které uděláme na zaměstnavatele tak dobrý dojem, že nás bude chtít poznat osobně. Účelem životopisu je přesvědčit zaměstnavatele, že jsme tím správným kandidátem.

Čtení tohoto článku zabere přibližně 3 minuty.

Jak napsat dobrý životopis?

Při psaní životopisu musíme dodržovat určitá pravidla. Můžeme jej přizpůsobit svým přáním, nesmíme však zapomenout na smysluplné uspořádání a vhodnou úpravu textu.

Dobrý životopis je rozčleněn do několika částí, tím umožňuje lepší přehlednost a větší jasnost. Měl by obsahovat následující prvky:

Kontaktní údaje

Životopis musí obsahovat naše osobní údaje, mezi kterými nesmí chybět jméno a příjmení, adresa, telefonní číslo a emailová adresa. Jelikož žijeme v době sociálních sítí, můžeme přidat také odkaz na svůj profil linkedIn. Pro lepší dojem můžeme přidat i vlastní fotografii, což je v poslední době stále více žádoucí.

Pracovní zkušenosti

Kromě kontaktních údajů musíme uvést také své pracovní zkušenosti. Je nutné ve chronologickém pořadí uvést seznam našich minulých či stávajících pracovních pozicí. Vždy začínáme posledním pracovním místem. Pokud je údajů příliš mnoho, nemusíme uvádět vše. Zaměřme sej na to, co je relevantní pro inzerované pracovní místo. Popis pracovní zkušenosti by měl být jasný a stručný. Nejlepší je popsat pracovní místo a uvést společnost, ve které jsme byli zaměstnáni, i hlavní úkoly, které jsme prováděli. Zde můžete dodat také místo pracoviště, pokud je tento údaj důležitý. Kromě toho je nutné uvést, kdy a jak dlouho jsme byli na určitém pracovním místě zaměstnáni, aby měl zaměstnavatel přehled o tom, jak dlouho jsme konkrétní práci dělali.

Nakonec můžeme na několika řádcích popsat cenné zkušenosti, které jsme získali v průběhu zaměstnání a dále zdůraznit, proč bychom byli tím správným kandidátem pro inzerovanou práci.

Vzdělání

Tento bod obsahuje údaje o našem vzdělání. I zde musíme nejprve popsat poslední získaný titul a poté se chronologicky vracet zpět. Není třeba psát údaje ohledně základní školy, pokud to ovšem není naše jediné vzdělání.

Cizí jazyky

Znalost cizích jazyků je pro všechny zaměstnavatele velmi cenná. Stále více pracovních míst vyžaduje dobrou znalost angličtiny a alespoň jednoho dalšího cizího jazyka. Jelikož společnosti stále více obchodují s různými zeměmi Evropské unie, stávají se jazykové znalosti stále větší výhodou.

Používání počítače

Každodenní používání počítače nebo notebooku na pracovišti se stalo běžnou záležitostí, proto každý zaměstnavatel očekává, že budou jeho zaměstnanci vědět, jak tuto technologii správně používat. Samozřejmě je nutné umět používat programy, které jsou součástí MS Office, protože ty jsou pro práci v kanceláři naprosto nezbytné. Jakékoli další znalosti jsou vždy velkým plusem. Znalosti při používání počítačových programů samozřejmě závisí také na našem vzdělání. Strojní inženýři musí ovládat umět ovládat SolidWorks, grafičtí designéři se neobejdou bez aplikace Adobe InDesign atd.

Na závěr životopisu můžeme uvést osobní zájmy, koníčky a zvláštní úspěchy, kterými zdůrazníme svou jedinečnost.

Kromě správné formy se doporučuje dodržovat následující 4 pravidla:

  1. Životopis by měl být jednoduchý a přehledný. Při čtení by mělo být znát, že má kandidát k uvedeným pracovním místům pozitivní vztah.
  2. Kromě toho je nutné dávat pozor, aby životopis nebyl příliš dlouhý. V žádném případě bychom neměli překročit dvě strany. Text musí být jasný a srozumitelný. Zaměstnavatel má totiž nejspíše plný stůl dalších životopisů a nebude se chtít každému z nich věnovat příliš dlouho.
  3. Je důležité, abychom byli upřímní a důvěryhodní. Musíme poskytnout pravdivé informace, protože nepravdivé informace se nikdy dlouhodobě nevyplatí.
  4. Buďme odlišní. Pokud chceme na budoucího zaměstnavatele skutečně zapůsobit, musíme vyvinout určité úsilí a vytvořit životopis, který bude vynikat. Nudné životopisy již dávno nepřichází v úvahu, je tedy dobré být originální a nápaditý. Mnoho společností dokonce požaduje, aby uchazeč připravil prezentační video, ve kterém musí během jedné minuty představit, proč je pro nového zaměstnavatele tou nejlepší volbou.